Home

Print!

My Account
Home > Bridge systeem > Volgbieden

Elderbridge

Algemeen
Actuele stand
Historie
   Voorjaar 2003 1e
   Voorjaar 2003 2e
   Najaar 2003
   Voorjaar 2004 1e
   Voorjaar 2004 2e
   Najaar 2004
   Voorjaar 2005 1e
   Voorjaar 2005 2e
   Najaar 2005
   Voorjaar 2006
Scorekaart
Score berekening
Bridge systeem
   Openen
   Bijbieden
   Herbieden
   Volgbieden
   Conventies
   Tips
Bridge links
Gebruikersnaam

Wachtwoord

Volgbiedingen

Het liefst bieden we zonder last te hebben van onze tegenstanders. Helaas bemoeien zij zich heel vaak met de bieding. Soms openen ze zelfs, terwijl we net zelf een mooi bod in gedachten hadden. Als de tegenstanders bieden is dat vrijwel altijd hinderlijk, vandaar de populariteit van zwakke 2 openingen. Natuurlijk zijn er wel een aantal mogelijkheden om ondanks een bod van de tegenstander toch zelf een zinvol bod te kunnen doen. We hebben de keus uit een aantal mogelijkheden.

Volgbod in een kleur

Op één hoogte vooral gebruikt om een mogelijke uitkomst mee aan te geven en mag vanaf ongeveer 6 punten. Op twee hoogte is het minimum punten aantal ongeveer 10. In beide gevallen is tenminste een vijfkaart verplicht. Ook wordt een volgbod op één of twee hoogte gebruikt wanneer je wel openingskracht hebt (12 - 16 punten), maar geen geschikte kaart voor een informatie doublet. Een sprong volgbod doe je alleen met flinke openingskracht en tenminste een zeskaart.

Informatie doublet

Het informatie doublet gebruik je om openingskracht aan te geven zonder uitgesproken kleur, en kort in de kleur van de openaar. Je hebt in ieder geval twee vierkaarten, waarvan minimaal één hoge kleur. Elk doublet op één hoogte is een informatie doublet, behalve een doublet op 1SA, dit is voor straf. Ook op twee hoogte wordt een doublet vaak informatief gebruikt. Op een informatie doublet moet door je partner worden geboden (ook met 0 punten). Met 0 - 8 punten wordt de beste kleur geboden. In het geval van een tussenbieding vervalt de biedplicht, en wordt geboden vanaf ongeveer 6 punten. Met 9 of meer punten wordt de beste kleur geboden met een enkelvoudige sprong.

1SA als volgbod

Als je kaart voldoet aan de voorwaarden die gelden voor een 1SA opening, mag met 1SA worden geopend in het geval je dekking hebt in de door de tegenstander geboden kleur. In principe vervallen in deze situatie alle conventies zoals Stayman en Jacoby, maar je kunt natuurlijk met je partner afspreken dat je die toch gewoon speelt (dit moet je wel melden aan de tegenstanders).Harry Vroom ©2005